Laat perfectionisme je carrière niet verpesten

Je hoeft niet alles 100 procent goed te doen om succesvol te zijn.

Toen ik drie jaar geleden mijn eigen adviesbureau begon, stuurde ik een aankondigingsmail naar iedereen die ik kende. Ik was enthousiast, maar ook nerveus – ineens werd het allemaal echt! Kort nadat ik de mail verstuurde, ontving ik van verschillende mensen berichten waarin stond dat ik de naam van mijn bedrijf verkeerd had gespeld. Jep, dat lees je goed. Ik had de naam van mijn bedrijf verkeerd gespeld.

Ik had de e-mail in kwestie waarschijnlijk wel twintig keer opnieuw gelezen voordat ik op ‘stuur’ klikte. Ik had er zelfs nog iemand anders naar laten kijken. Beiden hadden we de fout niet gezien. In eerste instantie voelde ik me zo voor gek staan. Waarom zou iemand me inhuren, of überhaupt serieus nemen, als ik de naam van mijn bedrijf niet eens juist kon spellen? Niet lang daarna werd ik superkritisch op mezelf. Ik voelde me dom, slordig en een behoorlijke amateur.

Perspectief

Nadat ik mezelf een flinke tijd heb vervloekt, begon ik de dingen in perspectief te zien. Ik had maar één foutje gemaakt. Gelukkig werkte ik niet als redacteur of schrijver, dus de spellingsfout in mijn e-mail was gewoon ongelukkig – het zei niets over mijn kwaliteiten als een succesvol adviseur.

Ik herinnerde mezelf eraan dat ik nog altijd behoorlijk getalenteerd was in het adviseren van bedrijven, over hun groeistrategie en ontwikkeling. Oók als ik soms een tikfoutje maakte. Het was op dat exacte moment dat ik besloot om mezelf niet langer te straffen voor dat ene domme foutje. Ik zou er voor de volle 100 procent voor gaan en accepteren dat ik niet altijd alles in één keer goed zou doen. Zes maanden, en nog een paar foutjes, later runde ik een zeer succesvol bedrijf dat me een bankrekening met daarop een zescijferig bedrag opleverde.

Perfectionisme kan averechts werken

Mensen maken fouten

Mijn verhaal is niet uniek. Fouten maken is menselijk, het gebeurt dan ook aan de lopende band. Met name vrouwen zijn streng voor zichzelf. We verwachten meer van onszelf dan van andere mensen. Het is goed om de lat hoog te leggen, maar soms kan perfectionisme juist averechts werken. Het verlangen dat je voelt om succesvol te willen zijn, zonder fouten te maken, is heel begrijpelijk. Maar weet dat je er niet aan ontkomt om af en toe risico’s te nemen en buiten je comfortzone te handelen als je je carrière naar een hoger niveau wilt tillen.

Als je hier ooit over hebt nagedacht, vraag je dan het volgende af: wat doe je om je dromen werkelijkheid te maken? Hoeveel tijd geef je jezelf? Welke angsten houden je tegen? Wat doe je als je een fout maakt? Een succesvolle vrouw weet dat perfectie eerder vijand dan vriend is. Zij laat zich door perfectionistische neigingen en de angst om fouten te maken niet weerhouden om kansen te grijpen en doelen na te streven. Ook succesvolle vrouwen maken fouten, want die zijn net zo menselijk als de rest van ons. Het verschil zit ‘m in hoe ze met die fouten omgaan. Ze hebben genoeg zelfvertrouwen om te weten dat een foutje hier en daar niet hun hele karakter definieert. En ze laten dergelijke onverstandige beslissingen al helemaal niet knoeien met hun toekomstdromen.

Dit is een vertaling van het artikel Don’t let Perfectionism Paralyze Your Career, geschreven door Stephanie Lewis. Voor het origineel, klik hier