Interview met burn-out coach Annelies Vette: ‘Ik ging net zolang door tot ik niets meer kon’

Een burn-out, wat is dat nou precies? Annelies, burn-out coach en spreker voor bedrijven, legt het vanaf deze week uit. Deel 1: hoe Annelies een burn-out kreeg en het roer radicaal omgooide. 


Annelies Vette, fotografie: Anne van Zantwijk

Tijdens haar carrière in de bancaire sector, waar ze werkte als HR Business Manager, kreeg Annelies (40) een burn-out. Ze lag er helemaal af en kon alleen nog maar apathisch op de bank zitten. Ze kwam er gelukkig weer bovenop en gooide het roer radicaal om, nadat ze ontdekte dat het haar passie was om andere mensen te helpen. Inmiddels helpt ze mensen met stress en burn-out als coach en spreker voor bedrijven. Ook legt ze de laatste hand aan een boek, dat binnenkort zal verschijnen.

Wat gebeurde er tijdens je burn-out?
‘Van de een op andere dag ging het licht uit. Ik kon letterlijk niets meer. Ik zat dagenlang apathisch op de bank. Ik durfde zelfs niet naar de supermarkt. Als ik niets in mijn koelkast had, at ik gewoon niets. Het was een combinatie van factoren die ervoor hadden gezorgd dat ik dit punt had bereikt. Ik deed niet wat ik leuk vond, had last van een heel hoge werkdruk, en legde mezelf vooral veel druk op. Ik ging net zo lang door tot het punt dat ik niets meer kon.’

Hoe lang duurde die periode waarin je niets kon?
‘Mijn bedrijfsarts was er voorstander van dat ik zo snel mogelijk zou re-integreren. Na twee maanden thuis te hebben gezeten, werd het re-integratieproject gestart. Dat liep finaal mis. Ik kreeg kortsluiting in mijn hoofd, had geen idee hoe ik thuis was gekomen, bijvoorbeeld. Je leest er alles over in deze blog die ik erover schreef. Een aantal weken later deden we een tweede re-integratiepoging, maar al met al ben ik ruim een jaar bezig geweest met herstellen.’

Ik ging net zo lang door tot ik niets meer kon

Wat gebeurde er na die periode?
‘Ik nam een tijdje vrij om uit te zoeken wat ik precies wilde. Ik wist maar één ding zeker: dat ik niet meer wilde werken als hr business manager. Tijdens de periode met mijn burn-out kwam ik erachter dat het niet meer bij me paste. Wat ik wel wilde, wist ik niet, maar toevalligerwijs kwam er een boek op mijn pad. Bij dat boek hoorde een coachopleiding, specifiek op transformatiecoaching gericht. Dat ben ik gaan doen. Ik ging steeds meer mediteren, mindfulness beoefenen. Bij dezelfde opleiding ben ik ook een mindfulnesstrainer-opleiding gaan doen, gericht op emotionele intelligentie. Tijdens die opleiding moest ik als opdracht mensen coachen. Coachen had ik in mijn vorige baan ook gedaan, en het bleek me te liggen. Steeds vaker stond ik voor groepen trainingen te geven. Zo ging het balletje rollen en ontstond mijn bedrijf e-Merge Coaching.’

Ik wist één ding zeker: dat ik niet terug wilde naar mijn oude baan

Waar word je blij van, nu, jaren na je burn-out?  
‘Ik wil mensen leren ontdekken waar ze het beste in zijn. Hoe ze zichzelf kunnen verbeteren, waardoor ze gelukkiger door het leven gaan. Samen met hen ga ik op zoek naar ‘what makes them tick’. Ook help ik mensen met stress en burn-out. De komende weken zal ik daar elke week meer over vertellen.’

Heb je een vraag op het gebied van werkstress of burn-out? Laat het ons weten in een reactie, en wie weet zal Annelies jouw vraag behandelen. 


LEES OOK: Interview: zo kun je een collega met stressklachten of een burn-out helpen